تبلیغات
ایج دریك نگاه

ایج دریك نگاه
ایج را بهتر بشناسیم 
قالب وبلاگ
نویسندگان
نظر سنجی
نظر شما در مورد وبلاگ چیست؟







                                                   

مردم ایج هم چون سایر مناطق ایران فرا رسیدن ایام نوروز را به فال نیك گرفته و از ده روز قبل با شور و شوق به پیشواز عید نوروز می‌روند و خود را برای آغاز سال نو آماده می‌كنند

یك روز پیش از عید نوروز را علفه یا عرفه می‌گویند. در این روز از كوچك و بزرگ به حمام‌ رفته و حنا می‌بندند. در ایج رسم است كه حیوانات و گوسفندان را حنا می‌بندند و آنها را هم در شادی خود شریك می‌كنند. مردم معتقدند اگر حیوان رنگی نشده باشد، می‌گوید: «مگر صاحب من مرده بود كه من را حنا نبست؟»
خانه تكانی از حدود بیست روز قبل از عید آغاز می شود. گلیم، قالی ها را از اطاق بیرون آورده و به بیرون از شهر می‌برند و روی كوپه‌ای از قلوه سنگ، پهن می‌كنند و می‌تكانند. خانه‌های كاهگلی دود خورده را با دوغاب گل رس یا سنگ سفیداب سفید می‌كنند. شیشه‌ها را تمیز می‌كنند و تارهای عنكبوت چسبیده به گوشه دیوارها را می‌گیرند. آب حوض را خالی می‌كنند و دو سه روز بدون آب می‌گذراند تا نور خورشید بوی ماندگی آن از بین ببرد.
شست و شو:

لباس‌ها و ملحفه‌ها، پرده و پتوها را به دو رودخانه فصلی ایجوباغهای بنووبدره می‌برند و با چوبك و صابون می‌شویند.

سبز كردن سبزه:

مقداری از حبوبات مانند گندم، جو، نخود، لوبیا و عدس را در دوری (بشقاب) می‌ریزند پارچه نمدار روی آن می‌كشند و با آب دادن هر روزه آن شاهد سبز شدن آن می شوند. روی كوزه‌های سفالی پارچه نازكی می‌پیچند و دانه‌های گیاهی چسبناك می‌چسبانند و كوزه را پر از آب می‌كنند تا این دانه‌ها سبز شوند و هنگام تحویل سال این سبزه‌ها را داخل سفره می‌گذارند.

تهیه آجیل محلی:

تخمه‌های هندوانه و كدو را پاك می‌كنند و می‌شویند و زیر آفتاب خشك می‌كنند سپس در ماهی تابه ریخته با نمك، آب لیمو و زعفران آنها را بو می‌دهند مقداری مغز بادام را در آب گرم می‌خیسانند و پوست قهوه ای رنگ آن را گرفته و بو می‌دهند و به تخمه‌ها اضافه می‌كنند و آجیل عیدشان را درست می‌كنند.

پختن شیرینی :

پختن سمنو،نان شیرین وکماچ هم در ایج مرسوم است. از شیرینی‌های ویژه ایج كلوچه و حاجی بادام، كماچ، نان فسی (فسایی)، شاه پسند، لوز، بادام و سوهان كنجدی نام برد.

سفره هفت سین
روز عید پیش از تحویل سال سفره‌ای پهن می‌كنند. بالای آن آینه و قرآن می‌گذارند و شمع روشن می‌كنند. هفت سین را كه شامل سبزه، سركه، سماق، سمنو، سنجد، سیب و سیر بعلاوه ماهی قرمز است با زیبایی در سفره می‌چینند. چیزهایی دیگری كه در سفره می‌نهند عبارت است از سكه، سینی، سنبل، تخم مرغ رنگ كرده   نان شیرین  كه به نیت بركت در سفره گذاشته می‌شود.
چند عدد انار به جهت در امان ماندن از گزند مار و عقرب در سالی كه در پیش رو است در سفره گذاشته می‌شود. پیرمرد یا پیرزنی مسن بر آنها دعا می‌خواند و بعد از تحویل سال این انارها را می‌خورند. در هنگام تحویل سال سعی می‌كنند كه همگی اعضای خانواده كنار سفره هفت سین نشسته باشند آیینه‌ای افقی در سفره می‌گذارند تخم مرغی روی آن قرار داده به آن چشم می‌دوزند تا ببیند تخم مرغ چه زمانی حركت می‌كند (هرزمان تخم مرغ چرخید یاحرکت کرددرآن زمان سال جدید آغاز شده یا به قولی سال تحویل گردیده).

به امید سالی خوب برای همه ایرانیها و ایجی های نازنین.


برچسب ها: ایج، دانستنیها، نوروز،
[ چهارشنبه 16 اسفند 1391 ] [ 11:33 ب.ظ ] [ علی میرزایی ]
.: Weblog Themes By Pichak :.

درباره وبلاگ


در فکر این بودم که از هر چیزی و هرجایی به ویژه زادگاهم به شما اطلاعاتی بدم با معرفی این وبلاگ امیدم ادا کردن حق مطلب است............

آخرین مطالب
لیست آخرین مطالب
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :
امکانات وب

Untitled Document Online User